Țara care mobilizează armata în criza Nord Stream. Unde sunt trimiși soldații

de: Cătălina Burghelea
03 10. 2022

Armata norvegiană a trimis militari la principalele uzine de prelucrare a petrolului și gazelor de pe uscat. Acțiunea are scopul de a spori securitatea unităților în urma suspiciunilor create de avariile de la gazoductele Nord Stream 1 și 2 din Marea Baltică, Rusia fiind bănuită de producerea celor patru spărturi.

Decizia luată de Norvegia după scurgerile Nord Stream

Norvegia, membră NATO, a declarat, luni, 3 octombrie, că a detașat soldați pentru a ajuta la paza principalelor fabrici de prelucrare a petrolului și gazelor de pe uscat, parte a unui efort mai amplu de a spori securitatea pe fondul suspiciunii că sabotajul a provocat scurgeri în gazoductele Nord Stream, notează Reuters.

La cererea poliției norvegiene, Garda Națională a țării a detașat, luni, 3 octombrie, trupe la uzinele responsabile de prelucrarea și exportul de petrol și gaze. Deși guvernul de la Oslo a anunțat că nu are cunoștință de vreo amenințare la adresa infrastructurii de combustibili, autoritățile au considerat că este prudent să consolideze securitatea.

Armata va păzi uzinele de petrol și gaze

Garda Internă Norvegiană, o forță de mobilizare rapidă, a început pe 3 octombrie să desfășoare trupe la fabricile responsabile cu procesarea și exportul de petrol și gaze.

„Scopul este de a ajuta poliția să prevină incidente nedorite în Norvegia”, spun autoritățile.

Printre instalațiile de pe uscat vizate de protecție polițienească și militară se numără terminalele de export de gaz Kollsnes și Nyhamna, uzina de gaz și condensat Kaarstoe și rafinăria de petrol Mongstad. Un purtător de cuvânt al forțelor armate norvegiene a refuzat să spună câți soldați au fost mobilizați.

Avariile au alertat mai multe țări

Săptămâna trecută, gazoductele rusești Nord Stream 1 și 2 au explodat, iar gazul s-a scurs în Marea Baltică, în largul coastelor Danemarcei și Suediei. Seismologii au înregistrat explozii în zonă avariată, iar poliția din mai multe țări face anchete. Nicio conductă nu era folosită la momentul avariilor, dar erau pline cu gaz.

Norvegia, cel mai mare furnizor de gaze din Europa și un important exportator de petrol, și-a trimis forțele navale și aeriene să patruleze în preajma câmpurilor petroliere și a anunțat că va primi asistență din partea Marii Britanii, Germaniei și Franței.

Între timp, secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat că grupul Forței Expediționare Comune al națiunilor din nordul Europei se va reuni astăzi (n.r. – 3 octombrie) pentru a discuta despre siguranța conductelor și țevilor submarine. Forța conține trupe din 10 țări, inclusiv din țările baltice și nordice.